Skip to main content

#Ξαφνικίτιδες: 11/11/2018 - 15 αιφνίδιοι θάνατοι νέων το μήνα στην Ελλάδα

Καρδιά: 15 αιφνίδιοι θάνατοι νέων το μήνα στην Ελλάδα
Καρδιά: 15 αιφνίδιοι θάνατοι νέων το μήνα στην Ελλάδα

Προσοχή: Άρθρο του 2018 αναδημοσιευμένο στο 2022 (Πηγή στο κάτω μέρος)

 Ορισμένες διαπιστώσεις έγιναν σχετικά με τους αιφνίδιους θανάτους νέων ανθρώπων από καρδιολογικά αίτια, στο πλαίσιο του Παγκρήτιου Ιατρικού Συνεδρίου που έγινε στα Χανιά. Ο κ. Άρης Αναστασάκης, επιστημονικός υπεύθυνος της Μονάδας Κληρονομικών και Σπανίων Παθήσεων στο Ωνάσειο, ανέφερε ότι κάθε μήνα καταγράφονται περίπου 15 αιφνίδιοι θάνατοι νέων στην Ελλάδα, από καρδιολογικές αιτίες.
Από Λαθραναγνώστη: Αντί να αρχίσετε να φωνάζετε "Μπόλι" και "Ξαφνικίτιδα", κάτω από κάθε σχετική ανάρτηση, καλύτερα να κλείσετε ραντεβού σε καρδιολόγο ΕΟΠΥΥ. Ηλεκτρονικά Ραντεβού (idika.gr)

Ο κ. Αναστασάκης σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι αιφνίδιοι θάνατοι παρατηρούνται σε όλο τον πληθυσμό, αλλά αυτό που κάνει εντύπωση είναι πως παρατηρούνται και στους νέους. Και εφόσον παρατηρούνται στους νέους παρατηρούνται και στους αθλητές. Απλά, όπως επεσήμανε, ο αθλητισμός διεγείρει αυτά τα παθολογικά υποστρώματα και μπορεί πιο εύκολα να προκληθεί μια καρδιακή αρρυθμία η οποία να οδηγήσει στο θάνατο.

Τα ποσοστά των αιφνιδίων θανάτων κυμαίνονται ανά περιοχές, ενώ σε γενικές γραμμές είναι ένα φαινόμενο που στην Ελλάδα, με 15 νέους το μήνα, ο αριθμός δεν είναι ασήμαντος που δεν μπορεί να αγνοηθεί.

Όπως ανέφερε ο επιστημονικός υπεύθυνος της Μονάδας Κληρονομικών και Σπανίων Παθήσεων στο Ωνάσειο, τα νοσήματα που πλήττουν τους νέους είναι εντελώς διαφορετικά, από αυτά που πλήττουν τους μεγαλύτερους ανθρώπους.

Σύμφωνα με τον κ. Αναστασάκη στον νεανικό πληθυσμό έχουμε τα κληρονομικά νοσήματα της καρδιάς, δηλαδή ένας άνθρωπος γεννιέται με μια ευαισθησία, που καλό θα ήταν να την ξέρει γιατί αν την ξέρει δεν κινδυνεύει να πάθει τίποτα, ενώ σε αντίθετη περίπτωση και εκτίθεται σε έντονη αθλητική δραστηριότητα κινδυνεύοντας να πεθάνει.

Ο τρόπος που μπορεί να αντιμετωπίσει κάτι τέτοιο είναι ο προαγωνιστικός έλεγχος που μεταφράζεται στην κάρτα του αθλητή, που σημαίνει πως οι νέοι που είναι γραμμένοι σε συλλόγους θα ελέγχονται με ατομική εξέταση, οικογενειακό ιστορικό και καρδιογράφημα και εφόσον αυτά είναι εντάξει θα μπορούν να συνεχίσουν την δραστηριότητα τους.

Να σημειωθεί ότι το 2017, μια διεθνής ομάδα επιστημόνων αναγνώρισε ένα γονίδιο, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε αιφνίδιο θάνατο σε νέους ανθρώπους και αθλητές Το γονίδιο αποκαλείται CDH2 και ευθύνεται για την εμφάνιση μίας μυοκαρδιοπάθειας της δεξιάς κοιλίας της καρδιάς (ARVC) – μία γενετική διαταραχή που προδιαθέτει τους ασθενείς σε καρδιακή ανακοπή και είναι μία από τις κύριες αιτίες αιφνίδιου θανάτου σε φαινομενικά υγιείς νέους ανθρώπους. Η ανακάλυψη δημοσιεύτηκε στο Hellenic Journal of Cardiology - Journal - Elsevier

Πηγή:

|
Comment Policy: Please write your comments in accordance with the topic of this page post. Comments that contain links will not show up before they are approved.
Comments:
Facebook comments:

Αν επισκεπτεστε την Ιστοσελίδα μας με το κινητό σας, απλά πατήστε το overflow button (το κουμπί με τις τρεις κάθετες κουκκίδες) και επιλέξτε Προσθήκη στην Αρχική οθόνη. και μετά πατήστε “Προσθήκη“. Θα δείτε ότι η Ιστοσελίδα μας προστέθηκε στην αρχική οθόνη του τηλεφώνου σας Lathranagnostis
και όταν την ανοίγετε, θα μπορείτε να διαβάζετε, όπως με κάθε εφαρμογή του τηλεφώνου σας. Επίσης είναι διαθέσιμη και η εφαρμογή για υπολογιστή, από την γραμμή διευθύνσεων.



Sponsored by Google

You Might Also Like:

-->